Jadłospis na dzień 20.05.2024

Śniadanie

Dieta lekkostrawna

Śniadanie – 1069.7 kcal

  • Ryż na mleku 0.5l

    Składniki: Mleko spożywcze 2% tłuszczu (Cukier mleczny laktoza.), Ryż biały, Cukier

  • Bułki pszenne zwykłe

    Składniki: MĄKA PSZENNA woda, margaryna,drożdże, sól, cukier, substancja spulchniająca, olej.

  • Sałata
  • Twarożek z rzodkiewką i pietruszką 100g

    Składniki: Ser twarogowy półtłusty (Cukier mleczny – laktoza. Zawartość soli wynika z naturalnie występujacego sodu.), Śmietana 18% tłuszczu (Śmietanka pasteryzowana, żywe kultury bakterii, laktoza.), Rzodkiewka, Pietruszka, liście, Sól biała

  • Masło extra

    Składniki: Mleko i produkty pochodne łącznie z laktozą.

  • Herbata naturalna z cytryną 0.25l

    Składniki: Cukier, Cytryna, Herbata, napar bez cukru (Może zawierać : gluten, orzeszki ziemne, soję, orzechy, seler, gorczycę, sezam.)

Obiad

Dieta lekkostrawna

Obiad – 1275.6 kcal

  • Zupa krupnik jęczmienny 0.4l

    Składniki: Ziemniaki późne, Kasza jęczmienna perłowa (Jeczmień.), Marchew, Kości, wywar, Seler korzeniowy, Margaryna zwykła (Składniki: Oleje roślinne (rzepakowy, palmowy), woda, emulgatory (mono – i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny sojowe), sól 0.3 %, substancja konserwująca (sorbinian potasu), regulator kwasowości ( kwas cytrynowy), aromat, barwnik: annato, witaminy A i D.), Sól biała, Przyprawa Jarzynka (Składniki: Sól, cukier, soszone warzywa (7,2%), marchew, pasternak, cebula, natka i korzeń pietruszki, por, kapusta, pomidor, czosnek, papryka słodka; wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, 5- rybonukleotydy disodowe; skrobia, pieprz czarny, barwnik: ryboawina. Produkt może zawierać zboża zawierajace,gluten,jaja,mleko ( łącznie z laktozą), soję, gorczycę, seler, orzeszki ziemne i sezam.)przyprawa w płynie (Woda, sól, hydrolizat białka sojowego, ocet, cukier, barwnik, karmel E150c; wzmacniacze smaku i zapachu: glutaminian monosodowy, 5- rybonukleotydy disodowe, aromaty. Może zawierać seler.)

  • Klops 100g

    Składniki: Wieprzowina, łopatka, Bułki pszenne zwykłe (MĄKA PSZENNA woda, margaryna,drożdże, sól, cukier, substancja spulchniająca, olej.) , Mięso z piersi kurczaka bez skóry, Bułka tarta (Mąka pszenna, woda, sól, margaryna, cukier, substancja spulchniająca, olej roślinny, drożdże.), Jaja kurze całe (Białko i żółtko jaja kurzego.), Śmietana 18% tłuszczu (Śmietanka pasteryzowana, żywe kultury bakterii, laktoza.), Mąka pszenna, typ 500 (Składniki: gluten.), Sól biała, przyprawa w płynie (Woda, sól, hydrolizat białka sojowego, ocet, cukier, barwnik, karmel E150c; wzmacniacze smaku i zapachu: glutaminian monosodowy, 5- rybonukleotydy disodowe, aromaty. Może zawierać seler.), pieprz (Może zawierać śladowe ilości glutenu, orzeszków ziemnych, soi, orzechów, selera, gorczycy, sezamu.), ziele angielskie, Pieprz ziołowy (Gorczyca, kminek, kolendra, chili, papryka, majeranek, cząber, tymianek liść laurowy.), liść laurowy (Składniki: Może zwiarać śladowe ilości: gluten, gorczyca, orzeszki ziemne, soja, orzechy, seler, sazam.)

  • Ziemniaki gotowane 250g

    Składniki: Ziemniaki późne, Sól biała

  • Warzywa duszone 100g

    Składniki: Zupa jarzynowa (Marchewka, pasternak, kalafior, por, fasola, groszek, brukselka. może zawierać śldowe ilości; SELER.), Masło extra (Mleko i produkty pochodne łącznie z laktozą.), Sól biała

  • Kompot z owoców mieszanych 0.25l

    Składniki: Mieszanka owocowa mrożona (Śliwka z pestką, jabłko, aronia, porzeczka, wiśnie z pestką.), Cukier, kwasek cytrynowy (Składniki: Aromat cytrynowy. Produkt może zawierać: gluten, orzeszki ziemne, soje, orzechy, gorczycę, seler, sezam.)

Kolacja

Dieta lekkostrawna

Kolacja – 665.5 kcal

  • kawa zbożowa na mleku 0.25l

    Składniki: Mleko spożywcze 2% tłuszczu (Cukier mleczny laktoza.), Cukier, Kawa, napar bez cukru (Żyto prażone, jęczmień prażony, cykoria prażona. Może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki ziemne, soję, orzechy, seler, sezam.)

  • Bułki pszenne zwykłe

    Składniki: MĄKA PSZENNA woda, margaryna,drożdże, sól, cukier, substancja spulchniająca, olej.

  • Pomidor
  • Szynka kanapkowa
  • Masło extra

    Składniki: Mleko i produkty pochodne łącznie z laktozą.

  • Herbata naturalna z cytryną 0.25l

    Składniki: Cukier, Cytryna, Herbata, napar bez cukru (Może zawierać : gluten, orzeszki ziemne, soję, orzechy, seler, gorczycę, sezam.)

Śniadanie

Dieta podstawowa

Śniadanie – 1060.4 kcal

  • Ryż na mleku 0.5l

    Składniki: Mleko spożywcze 2% tłuszczu (Cukier mleczny laktoza.), Ryż biały, Cukier

  • Chleb baltonowski

    Składniki: Skladniki:Mąka pszenna, mąka żytnia, woda, sól, drożdże.

  • Chleb żytni razowy

    Składniki: Składniki: Mąka żytnia,mąka pszenna, woda, drożdże, sól.

  • Ogórek
  • Twarożek z rzodkiewką i pietruszką 100g

    Składniki: Ser twarogowy półtłusty (Cukier mleczny – laktoza. Zawartość soli wynika z naturalnie występujacego sodu.), Śmietana 18% tłuszczu (Śmietanka pasteryzowana, żywe kultury bakterii, laktoza.), Rzodkiewka, Pietruszka, liście, Sól biała

  • Masło extra

    Składniki: Mleko i produkty pochodne łącznie z laktozą.

  • Herbata naturalna z cytryną 0.25l

    Składniki: Cukier, Cytryna, Herbata, napar bez cukru (Może zawierać : gluten, orzeszki ziemne, soję, orzechy, seler, gorczycę, sezam.)

Obiad

Dieta podstawowa

Obiad – 1307.5 kcal

  • Zupa krupnik jęczmienny 0.4l

    Składniki: Ziemniaki późne, Kasza jęczmienna perłowa (Jeczmień.), Marchew, Kości, wywar, Seler korzeniowy, Margaryna zwykła (Składniki: Oleje roślinne (rzepakowy, palmowy), woda, emulgatory (mono – i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny sojowe), sól 0.3 %, substancja konserwująca (sorbinian potasu), regulator kwasowości ( kwas cytrynowy), aromat, barwnik: annato, witaminy A i D.), Sól biała, Przyprawa Jarzynka (Składniki: Sól, cukier, soszone warzywa (7,2%), marchew, pasternak, cebula, natka i korzeń pietruszki, por, kapusta, pomidor, czosnek, papryka słodka; wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, 5- rybonukleotydy disodowe; skrobia, pieprz czarny, barwnik: ryboawina. Produkt może zawierać zboża zawierajace,gluten,jaja,mleko ( łącznie z laktozą), soję, gorczycę, seler, orzeszki ziemne i sezam.)przyprawa w płynie (Woda, sól, hydrolizat białka sojowego, ocet, cukier, barwnik, karmel E150c; wzmacniacze smaku i zapachu: glutaminian monosodowy, 5- rybonukleotydy disodowe, aromaty. Może zawierać seler.)

  • Klops 100g

    Składniki: Wieprzowina, łopatka, Bułki pszenne zwykłe (MĄKA PSZENNA woda, margaryna,drożdże, sól, cukier, substancja spulchniająca, olej.) , Mięso z piersi kurczaka bez skóry, Bułka tarta (Mąka pszenna, woda, sól, margaryna, cukier, substancja spulchniająca, olej roślinny, drożdże.), Jaja kurze całe (Białko i żółtko jaja kurzego.), Śmietana 18% tłuszczu (Śmietanka pasteryzowana, żywe kultury bakterii, laktoza.), Mąka pszenna, typ 500 (Składniki: gluten.), Sól biała, przyprawa w płynie (Woda, sól, hydrolizat białka sojowego, ocet, cukier, barwnik, karmel E150c; wzmacniacze smaku i zapachu: glutaminian monosodowy, 5- rybonukleotydy disodowe, aromaty. Może zawierać seler.), pieprz (Może zawierać śladowe ilości glutenu, orzeszków ziemnych, soi, orzechów, selera, gorczycy, sezamu.), ziele angielskie, Pieprz ziołowy (Gorczyca, kminek, kolendra, chili, papryka, majeranek, cząber, tymianek liść laurowy.), liść laurowy (Składniki: Może zwiarać śladowe ilości: gluten, gorczyca, orzeszki ziemne, soja, orzechy, seler, sazam.)

  • Ziemniaki gotowane 250g

    Składniki: Ziemniaki późne, Sól biała

  • Szpinak duszony 150g

    Składniki: Szpinak mrożony, Śmietana 18% tłuszczu (Śmietanka pasteryzowana, żywe kultury bakterii, laktoza.), Margaryna zwykła (Składniki: Oleje roślinne (rzepakowy, palmowy), woda, emulgatory (mono – i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny sojowe), sól 0.3 %, substancja konserwująca (sorbinian potasu), regulator kwasowości ( kwas cytrynowy), aromat, barwnik: annato, witaminy A i D.), Mąka pszenna, typ 500 (Składniki: gluten.), Sól biała

  • Kompot z owoców mieszanych 0.25l

    Składniki: Mieszanka owocowa mrożona (Śliwka z pestką, jabłko, aronia, porzeczka, wiśnie z pestką.), Cukier, kwasek cytrynowy (Składniki: Aromat cytrynowy. Produkt może zawierać: gluten, orzeszki ziemne, soje, orzechy, gorczycę, seler, sezam.)

Kolacja

Dieta podstawowa

Kolacja – 665.5 kcal

  • kawa zbożowa na mleku 0.25l

    Składniki: Mleko spożywcze 2% tłuszczu (Cukier mleczny laktoza.), Cukier, Kawa, napar bez cukru (Żyto prażone, jęczmień prażony, cykoria prażona. Może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki ziemne, soję, orzechy, seler, sezam.)

  • Bułki pszenne zwykłe

    Składniki: MĄKA PSZENNA woda, margaryna,drożdże, sól, cukier, substancja spulchniająca, olej.

  • Pomidor
  • Szynka kanapkowa
  • Masło extra

    Składniki: Mleko i produkty pochodne łącznie z laktozą.

  • Herbata naturalna z cytryną 0.25l

    Składniki: Cukier, Cytryna, Herbata, napar bez cukru (Może zawierać : gluten, orzeszki ziemne, soję, orzechy, seler, gorczycę, sezam.)